Allt om Högskoleprovet

Högskoleprovet

Om betygen inte räcker till för den utbildning du önskar bli antagen till, eller om du saknar betyg i något ämne finns alltid möjligheten att göra högskoleprovet.

Med ditt resultat från högskoleprovet konkurrerar du med andra sökande till utbildningar vid Sveriges högskolor, universitet och andra utbildningsinstitutioner i en särskild sökandekategori. Den här sökandekategorin står vid sidan av betygskategorin där man söker på sina gymnasiebetyg.

 

Högskoleprovet – vad är det?
Enklast uttryckt är högskoleprovet ett svenskt lämplighetstest. Har du vad som behövs för att kunna tillgodogöra dig högre studier?

Det är också en chans att förbättra sina chanser att komma in på en önskad utbildning om ens betyg inte räcker till. Man söker ju i mer än en urvalskategori. Läs mer på studera.nu.

Eftersom det är ett svenskt test går det inte att använda när du söker dig en högskoleutbildning i andra länder.Högskoleprovet 11

 

Högskoleprovet x 2
Högskoleprovet går av stapeln två gånger om året och då alltid på en lördag.

Vårprovet genomför man någon gång i slutet på mars eller i början på april, medan höstprovet går av stapeln i slutet på september eller i början på oktober. I skrivande stund öppnas det upp för nästa anmälan i mitten av januari 2015. Anmälningsperioden stängs den 15 februari och provdagen på våren 2015 är lördagen den 28 mars. Ett datum som det är värt att lägga på minnet för den som önskar öka sina chanser att knipa en studieplats.

 

Din investering
Anmälningsavgiften är 450 kronor från och med den 1 december 2014.

 

Ditt resultat
Det resultat du får på provet kan du använda dig av för att söka till högskolan under hela fem år. Eftersom det alltid är ditt bästa resultat från de senaste fem åren som gäller kan man alltid göra om provet för att försöka förbättra sitt resultat.

Resultatet anges på en skala från 0,00 till 2,00, alla prov med en poäng om minst 0,05 förs över till universitets- och högskolerådets antagning. Kom ihåg att provresultaten är offentliga handlingar – inte hemliga.

 

Du vinner på att förbereda dig inför högskoleprovet. Varför inte börja redan idag…