Att få full pott på högskoleprovet är något många strävar efter, och som öppnar många dörrar inom den akademiska världen. Att få det bästa resultatet, 2.0, betyder idag att du i princip kan välja fritt bland utbildningarna på Sveriges universitet. Att provet öppnar så många dörrar beror på att det är mycket svårt att få det högsta resultatet. Men det är absolut inte omöjligt.
En av de som har lyckats med att få full pott inte bara en gång, utan flera gånger, är Erik Orbring Svensson. Han har skrivit högskoleprovet totalt fyra gånger, och har fått 2.0 två av de gångerna. Ett av hans främsta tips är att fräscha upp sina mattekunskaper inför provet, särskilt om det var några år sedan man gick ut gymnasiet. Det är nämligen just matten från högstadiet och gymnasiet som man främst behöver på högskoleprovet. Oavsett om man nyss har tagit studenten kan det dock vara värt det att repetera sin högstadiematte om man siktar på att prestera 2.0.
Ett annat tips från de som redan har klarat att prestera på topp under provdagen är att gå igenom så många gamla högskoleprov man kan, och öva på den typ av uppgifter som kommer på provet. Detta är bra av flera anledningar. Dels gör det att du blir bekväm med hur provet är upplagt, vilket kan minska nervositeten på själva provdagen. Dels gör det att du kan identifiera vilken del av provet som är din svaghet, och öva extra mycket på den delen. Om du gör övningsproven så lika den verkliga provsituationen som möjligt, till exempel genom att skriva dem på tid, kan du också öva upp hur mycket tid du kan lägga på varje fråga. Tidsbrist är nämligen en av de vanligaste anledningarna till att man inte får det resultatet man ville ha.
Slutligen har Gustav Fridolin, som också har fått 2.0 på högskoleprovet, ett råd som många kanske glömmer bland stressen för att plugga inför provet: nämligen att sova ordentligt natten innan provet, och att äta ordentligt under själva provdagen. Kvällen innan provet kan det också vara viktigt att låta hjärnan slappna av, genom att göra något man tycker är roligt.