Allt om Högskoleprovet / Högskoleprovet

Hur du bäst förebereder dig inför högskoleprovet

Högskoleprovet är en av de bästa chanserna du får för att höja dina chanser att komma in på drömutbildningen. Att få så bra resultat som möjligt är viktigt. Vill du se till att du presterar ditt allra bästa, då gäller det att du förbereder dig ordentligt. Du kan exempelvis ladda ner gamla högskoleprov och öva på. Det gör inte bara att du lär dig frågor och tekniker som kan komma upp på ditt prov, du vänjer dig även vid hur provet är uppbyggt. När du väl gör provet kan du då fokusera bättre på att svara rätt och mindre på hur du navigerar dokumenten.

Ett viktigt prov

Istället för att höja dina betyg genom att läsa på Komvux eller folkhögskola kan du göra högskoleprovet. Väljer du det första alternativet kan det krävas flera månader upp till några år för att få resultatet du behöver för att komma in på din utbildning på universitetet. Med ett högskoleprov är det bara timmarna vid provtillfället som krävs för att få ett högt resultat och större chans att komma in på olika utbildningar. För att det är ett så pass viktigt prov är det många som gör om provet flera gånger tills de får det resultat de vill ha. Du har lov att göra högskoleprovet hur många gånger du vill. Det är alltid det högsta betyget som räknas. Det har kommit fram historier om att provtagare fuskade på högskoleprovet för att få det högsta resultaten. Det kan göras på olika sätt, genom att blanda in andra aktörer eller att studenten gör det helt själv.

Ligor står för fusket

calculator-scientificDet har under den senaste tiden kommit fram att det finns olika ligor som har hjälpt blivande studenter att fuska på högskoleprovet. Ligorna är mycket välorganiserade och har den allra senaste tekniken till sin hjälp. Så här går det till: Studenten tar kontakt med dem och berättar vilket resultat som är önskvärt. Efter att betalningen har genomförts förser ligan studenten med små öronsnäckor och ett mycket tunt kopparhalsband som förstärker det inkommande ljudet. På provdagen tar en av ligornas kumpaner, som är närvarande i provlokalen, kort på provet och skickar vidare genom en mobil. Ligan sitter sedan och löser provets samtliga frågor samtidigt som de berättar de rätta svaren genom mikrofonen som är kopplad till studentens öronsnäckor. Utrustningen är helt osynlig för provvakterna. De här sättet att fuska är ofta mycket effektivt, men även mycket dyrt. Vissa fuskare har uppgett att de har betalat upp till 100 000 kronor till ligorna. Det här fusket har lett till att det har blivit aktuellt att diskutera kroppsvisitering vid de olika provlokalerna.