Okategoriserade

Att hantera stressen inför högskoleprovet

Högskoleprovet har blivit en riktigt institution inom svenskt utbildningsväsende. För många innebär provet en möjlighet att gå drömutbildningen. Kanske en utbildning som, nästan garanterat, leder till ett jobb som är så bra att man aldrig mer kommer att behöva oroa sig för till exempel sin ekonomi. Provtillfället är, i och med det, en stund där allt bara måste klaffa. Det är inte särskilt konstigt att många, på grund av det, känner stress när det drar ihop sig till högskoleprov. Här ska vi titta på några saker man kan göra för att minska negativa känslor inför och under provtillfället.

Innan du skriver provet

Att känna att man är så väl förberedd som man kan vara är något som brukar minska den negativa stressen inför provet. De flesta experter är ense om, att möjligheten att öva på gamla prov är något som man ska ta till vara på. Du blir då dessutom bekant med hur provet går till, rent praktiskt. Om man tror att man kommer att ha svårt att sova natten innan provet, kan man kompensera lite genom att försöka sova desto mer, dagarna och nätterna innan skrivningen. det kan vara mer effektivt att bejaka oron än att trycka bort den, eftersom oro kan omvandlas till motivation.

Under själva provskrivningen

Om man känner sig väldigt stressad när man väl sitter redo och väntar på att få börja skriva, ska man komma ihåg att det går fler tåg. Ett prov är en bra övning inför nästa prov, och de flesta gör högskoleprovet 2-3 gånger innan de når sitt bästa resultat. Att promenera under rasterna på själva provdagen kan vara ett bra sätt att få ur sig negativ stress. Ett annat råd är att vara försiktig med socker och koffein. Lite behövs för att få upp koncentrationen och för att ge hjärnan det bränsle den så väl behöver. Men för mycket vara lika stressande som dåliga provnerver.