Okategoriserade

Förberedd dig inför högskoleprovet

Klarar du högskoleprovet så ökar det dina chanser för att komma in på ett universitet eller högskola. Det är helt enkelt ett prov som mäter både kunskap och färdighet och provet skrivs på svenska. För vissa utbildningar är det även ett måste att ha gjort högskoleprovet.

Precis som med alla prov är det bra att förberedda sig. Speciellt inför högskoleprovet då detta prov berör flera områden. Det gör att du behöver utvidga dina vyer när det kommer till vad du bör läsa om. Det finns flera saker som du kan göra för att vara så förberedd som möjligt inför högskoleprovet.

Lägg upp en plan och börja plugga i tid

Då det är så pass många områden som berörs under högskoleprovet är det bra att börja plugga i tid. En av de första sakerna som är bra att göra är att ta bort distraktioner från din vardag. Håller du till exempel på att flytta är det bra att skaffa flytthjälp så att du kan fokusera på att plugga. Se till att få in pluggandet i din vardag åtminstone någon timme om dagen. Repetition är något som många lär sig av.

Läs igenom gamla prov

Ett tips är att läsa igenom gamla högskoleprov. Just högskoleprovet är ett populärt prov vilket gör att det finns många gamla ex. Har du gjort provet innan kan du läsa igenom ditt egna exemplar eller så finns det prov online. Då kan du få en uppfattning om vad för typ av frågor som ställs. Har du svårt med matte är det extra bra att börja i tid med just matematiken. Se till att skaffa flytthjälp om du håller på och flyttar så du kan lägga all din fokus på matematik-delen. Du behöver bland annat repetera grundskole- och gymnasiematten för att ha en chans att klara mattedelen i högskoleprovet. På ett sätt går högskoleprovet att jämföra med de nationella proven som skrivs under gymnasietiden.

Öva på din läsförståelse

Utöver matematik så testas även din läsförståelse under högskoleprovet. Det är därför bra att öva på att läsa långa och svåra artiklar. Till exempel kan det vara bra att leta upp dagens debattartikel i morgontidningen. Ett annat bra tips är att försöka utvidga ditt ordförråd genom att läsa igenom ordlistor. Till exempel är det bra att kunna flera synonymer och även här se vilka ord som ofta förekommer hos gamla högskoleprov.