Okategoriserade

Hur viktigt är högskoleprovet i jobbsammanhang?

Två gånger om året brukar högskoleprovet anordnas. Det skrivs på samma dag, under samma tider överallt i hela Sverige och vem som helst får skriva det. Men har högskoleprovet betydelse för chansen att få jobb?

Vad tittar arbetsgivaren på?

Om du ska söka jobb via rekrytering kommer arbetsgivaren att titta på flera saker. Ditt CV är det allra första arbetsgivaren tittar på. Denne vill också ha mer information om dig, om dina tidigare erfarenheter och om dina utbildningar. Om du har gjort högskoleprovet eller inte brukar i regel inte arbetsgivaren bry sig om.

När har högskoleprovet betydelse?

Däremot har högskoleprovet betydelse när du ska söka in på högskolan. Om du har gjort provet och fått ett bra resultat kan du söka in på det resultatet även om dina betyg från gymnasiet inte är de bästa. Om du söker en utbildning där söktrycket är mycket högt kan provresultatet göra att du faktiskt kommer in på utbildningen.

Hur svårt är provet?

Ett högskoleprov är inte enkelt att göra, men det är inte heller orimligt svårt. Det har fyra matematiska delar, tre delar som testar svenska språket och läsförståelse samt en del som testar engelsk läsförståelse. Provet håller på nästan hela dagen och det finns gott om tid att tänka på varje provpass.